Netin mahdollisuudet

Internet on tuonut ihmisten elämään sellaisia mahdollisuuksia, joita ei ole aikaisemmin ollutkaan. Netti tuntuu lähes loputtomalta, joka ilmenee esimerkiksi siinä, että voimme etsiä netistä tietoa lähes mistä vain, sekunneissa. Nettiä pystytään hyödyntämään myös sosiaalisten suhteiden luomiseen tai ylläpitoon. Mutta netin mahdollisuuksia on monia muitakin.

Vuosi 2023 on tarjonnut netin käyttäjille mahdollisuuksia niin tienaamiseen, sijoitusvinkkien löytämiseen kuin uusien ystävyyksien etsimiseenkin. Tämä on kuitenkin vain murto-osa siitä, mihin nettiä on hyödynnetty kuluvan vuoden aikana. Jo arjessa käytetyt laitteet, kuten tabletit ja maksupäätteet toimivat netin avulla ja mahdollisuudet tuntuvat loputtomilta.

Tienausmahdollisuudet

Internet toimii monelle väylänä rahan tienaamiselle. Netin kautta pystyy tienaamaan eri keinoin ja oman osaamisen voi valjastaa tienauskäyttöön. Nettiä on hyödynnetty jo pitkään mm. verkkokauppojen muodossa, mutta tänä vuonna on tienattu monilla muillakin keinoilla.

Online-kurssien tarjoaminen on yksi tienausmahdollisuuksista. Omaa online-kurssia voi mainostaa mm. sosiaalisen median tai verkkosivuston kautta. Asiakkaat ostavat kurssin netin kautta ja itse kurssi voidaan järjestää verkkosivustolla tai vaikkapa videopuhelun, kuten Teamsin välityksellä. Monella toimijalla on ollut tapana myös perustaa Facebookiin yksityinen ryhmä, jossa osallistujat voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään.

Tiktok on noussut otsikoihin sen tienausmahdollisuuksiensa vuoksi. Sovelluksen kautta pystyy tienaamaan esimerkiksi kaupallisilla yhteistöillä tai saamalla lahjoja seuraajilta. Lahjojen antaminen on tiktokkaajille maksullista. Kun tiktokkaaja lähettää esimerkiksi liven pitäjälle lahjan, sovellus vie summasta suurimman osan ja pieni osa siirtyy live-sisällöntuottajalle.

Sosiaalisuus

Netin käytön yleistymisen myötä mm. yksinäisyys on muuttanut muotoaan joiltain osin. Internet tuo ihmiset lähemmäksi ja muiden kanssa on mahdollista kommunikoida erilaisten sosiaalisen median alustojen kautta. Menneinä vuosikymmeninä oli tapana lähinnä kirjoitella tai lisätä kuvia omaan profiiliin, mutta nykyteknologia mahdollistaa myös videon kautta kommunikoimisen.

Mainitsimme yllä jo Tiktokin. Kyseinen sovellus mahdollistaa myös omanlaisten ihmisten löytymisen algoritmien avulla. Tiktok näyttää sisältöä ihmisille, jotka ovat mahdollisesti kiinnostuneita samoista aiheista, heidän nettikäyttäytymisensä perusteella. Tämä on tuonut monille uusia ystävyyksiä.

Uusia ihmisiä löytää myös netin erilaisista ryhmistä. Esimerkiksi Facebook on yksi tällainen. Vaikka Facebookin käyttö onkin vähentynyt varsinkin nuorempien keskuudessa, sitä käytetään edelleen erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sen erilaisten ryhmien kautta on mahdollista luoda yhteisö, esimerkiksi tietyn teeman ympärille.

Whatsapp on yleisesti paljon käytetty viestintämuoto. Sillä pystyy lähtökohtaisesti viestimään vain omien puhelimen kontaktien kanssa, mutta vuosi 2023 toi tullessaan uuden ominaisuuden, jossa sovelluksen käyttäjät voivat seurata eri käyttäjien kanavia. Seurattavissa voi olla esimerkiksi julkisuuden henkilöitä tai omia ystäviä.

Koulutus ja oppiminen

Netti tarjoaa runsaasti muitakin mahdollisuuksia tienaamisen ja ystävien löytämisen ohella. Internetin kautta on nimittäin myös mahdollista kouluttautua ja oppia uusia asioita ja taitoja. Verkkokurssit tarjoavat halukkaille oppeja lähes mistä tahansa aiheesta. Kuka tahansa voi esimerkiksi osallistua kitara- tai pianotunneille netin välityksellä.

Netin kautta pystyy myös kouluttautumaan, sillä yhä useampi taho tarjoaa koulutuksia etänä, jolloin kouluun ei tarvitse fyysisesti kulkea. Koulutukset voivat olla virallisia tai esimerkiksi omaa koulutusta tukevia.

Internetin kautta on mahdollista osallistua erilaisille taidekursseille. Kurssit voidaan pitää esimerkiksi videopuhelun välityksellä, jolloin opettaja hoitaa opetuksen esimerkiksi Teamsin välityksellä. Tällaiset alustat mahdollistavat myös kommenttien kirjoittamisen tai sen, että kaikki kurssilaiset näkyvät videolla.

Myös YouTube mahdollistaa eri asioiden opettelemisen. Palvelusta löytää paljon informatiivisia videoita, joista oppia jo arjenkin asioita. Toki YouTubessa, kuten muuallakin netissä, kannattaa olla hieman kriittinen sisällöntuottajan suhteen sillä kuka tahansa voi lisätä YouTubeen videoita. Jos siis etsit esimerkiksi korjausohjeita, on hyvä varmistaa useasta eri lähteestä, että tiedot ovat varmasti oikeita eikä ohjeiden noudattamisesta koidu haittaa.

Viihde

Mainitsemme viihteen viimeisenä, sillä se on monille hyvin olennainen osa Internetiä. Moni käyttää nettiä nimittäin ensisijaisesti viihteeseen. Netistä löytyy kaikenlaisia pelejä, joita voi pelata joko yksin tai sosiaalisesti.

Nettirahapelit.org esittelee luotettavia rahapelisivustoja. Netin kautta pystyy pelaamaan sekä kasinopelejä että urheiluvedonlyöntiä

Netistä löytyy myös paljon videopalveluita, joiden kautta pystyy katselemaan itselleen sopivaa sisältöä esimerkiksi elokuvien tai TV-sarjojen muodossa.

Musiikin ystävät voivat löytää musiikkia helposti netin kautta. Musiikkia on aina kuunneltu, mutta netti tuo entistä laajemman skaalan erilaista musiikkia käytännössä kenen tahansa ulottuville. Netistä voi etsiä myös uusia artisteja tai orkestereita, kun halutaan jotain uutta.